Więc nie zostało mi nic innego jak kupić rabarbar i zrobić placek.
Składniki:
1/2 kostki margaryny/masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
300g pokrojonego rabarbaru
Przygotowanie:
Zmiksować margarynę/masło z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodawać pojedynczo jajka - ciągle ucierając. Następnie dodawać stopniowo mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia),
na przemian z mlekiem i miksować. Ja użyłam blachy " keksówki". 3/4 gotowego ciasta przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na to ułożyłam rabarbar i całość zalałam resztą ciasta.
Piec ok.45min w temp.180stopni.
Miałam cichą nadzieje, że będzie smakować tak jak kiedyś. I wiecie co, tego smaku nie sposób zapomnieć :) Jednak to ciasto, które pamiętam było bardziej imponujące. Następnym razem kupię kilogram rabarbaru ;) może wtedy dorówna moim wspomnieniom.
Miłego popołudnia :)
ma fajny, rabarbarowy wzorek:)
OdpowiedzUsuńRabarbar przebojem sezonu :) ja zajadam sie od dwóch dni kruchym ciastem z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Cieszę się że mój wpis zainspirował:)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało :) Uwielbiam rabarbar :)))
OdpowiedzUsuńPS
mogłabyś wyłączyć tę weryfikację obrazkową? Ciężkie do przejścia to jest :/
Dziękuje za odwiedziny i miły komentarz :)
UsuńJasne! Cały czas myślałam, że mam wyłączoną weryfikację. Dzięki za cynk :)
Pozdrawiam ♥ Pati
oj wygląda smakowicie, muszę wypróbować! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasta z rabarbarem, w ubiegłym roku obiecałam sobie, że muszę z nim więcej poeksperymentować i tak też robię. Nawet zaczęłam piec muffinki z rabarbarem! :) Zapraszam do mnie, znajdzesz może coś dla siebie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam! :)
Uwielbiam takie ciacha :)....ah ale bym sobie zjadła z herbatką ;)
OdpowiedzUsuńmmm ciasto wyglada obłędnie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzi za mną myśl, zrobienia ciasta z rabarbarem. Twoje wygląda obłędnie:-)
OdpowiedzUsuń