środa, 25 lipca 2012

Pomidorowe penne

Czekając z utęsknieniem na dni pełne słońca przyrządziłam danie w iście włoskim stylu. 
Makaron penne z pomidorami, czosnkiem i oliwkami w roli głównej. 
Kolory pozytywnie nastrajają a smak sprawia, że myślami jestem w słonecznej Italii ;)


Składniki:
- makaron penne 100g
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- oliwki zielone i czarne
- łyżeczka masła
- szczypta soli i cukru
- suszona bazylia
- suszone pomidory
- mozzarella
- liście bazylii do dekoracji

Makaron ugotować bez soli. Pomidory wyparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. W garnuszku roztopić masło, dodać pokrojony na drobne plastry czosnek. Po chwili dodać pomidory, doprawić solą i cukrem. Doprowadzić do wrzenia, następnie dosypać suszone zioła i oliwki pokrojone w plasterki. Dusić całość ok. 5min. Do sosu przełożyć ugotowany makaron, wszystko razem wymieszać. Wierzch posypać kawałkami sera, oliwkami i udekorować bazylią :)








Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Mniam w tym daniu jest wszystko co lubie,jakie szybkie danie i jak ladnie sie prezentuje,chyba nawet jeszcze w tym tygodniu sie skusze ,tym bardziej ze pogoda nie pozwala dlugo stac i sie prazyc przy garach......uwielbiam makarony:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kuchnię włoską i wszelkie dania z makaronami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak :) super, ale dla mnie bez oliwek

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana wlasnie sie zastanawialam co tu zrobic na obiad, a tu prosze...przepis gotowy:) dziekuje:)*

    OdpowiedzUsuń