Przepis na bardzo wilgotne i ciężkie ciasto serowe.
Postanowiłam, że będzie to ciasto bardziej odświętne
dlatego w ruch poszła forma na babkę.
Ciasto jest bardzo kremowe, wilgotne i ma cudowny smak sernika.
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.
Idealne na Wielkanoc.
Następnym razem dodam do ciasta bakalie.
Będzie jeszcze bardziej przypominać prawdziwy sernik ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szkalnki cukru
- 3/4 szklanki śmietany
- 250g białego sera
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier lub esencja waniliowa
Margarynę, ser, żółtka i cukier utarłam blenderem na jednolitą masę. Do tego dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Całość zmiksowałam. W osobnym naszyniu ubiłam białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam z ciastem. Piekłam w silikonowej formie więc nie smarowałam go tłuszczem ani nie obsypywałam bułką. Piekąc w tradycyjnej formię jest to konieczne.
Babka piekła się 50min w piekarniku nagrzanym do 180 stop. Po 50 minutach należy uchylić odrobinę piekarnik by temperatury się wyrównały i ciasto zbytnio nie opadło.
Smacznego
U mnie totalna śnieżyca...mam już dość tej zimy :(
Ok a kiedy dodajesz ser?
OdpowiedzUsuńWszystkie czynności są po kolei wymienione.
UsuńPozdrawiam
Umknął mi ten ser w opisie ;)
Usuń:)
Usuńwygląda smakowicie... Chętnie bym ją spróbowała... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, przepis bardzo prosty.
UsuńThis looks so good!
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik ciekawe czy ten by mi zasmakował
OdpowiedzUsuńTo bardziej ciasto niż sernik. Ale smaczki podobne :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńPrzepis spisałam i z pewnością go wykorzystam;)
Dziękuję;*
Buziaczki
Wygląda apetycznie , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBabka wyszła pysznie, przepysznie.. mniam
OdpowiedzUsuńWesołego jajka,
OdpowiedzUsuńkurczaków, baranka,
ciasta z rodzynkami,
ostrego chrzanu,
tęczowych mazurków,
mokrego Dyngusa
i ode mnie całusa
życzę Ja :D
A babeczka pysznie wygląda :)
jaka smietana musi byc dodana?
OdpowiedzUsuńu mnie była 18%
UsuńPozdrawiam
Nie posiadam blendera,czy w takim przypadku można zmiksować przemielony ser z margaryną i żółtkami?
OdpowiedzUsuńNie posiadam blendera,czy w takim przypadku można zmiksować przemielony ser z margaryną i żółtkami?
OdpowiedzUsuńJeśli ser będzie miał gładką konsystencje to myślę, że można. Chociaż osobiście nie próbowałam.
Usuń