piątek, 15 marca 2013

Babka serowa

Przepis na bardzo wilgotne i ciężkie ciasto serowe.
Postanowiłam, że będzie to ciasto bardziej odświętne
dlatego w ruch poszła forma na babkę.
Ciasto jest bardzo kremowe, wilgotne i ma cudowny smak sernika.
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.
Idealne na Wielkanoc.

Następnym razem dodam do ciasta bakalie. 
Będzie jeszcze bardziej przypominać prawdziwy sernik ;)




Składniki:
- 2 szklanki mąki 
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szkalnki cukru
- 3/4 szklanki śmietany
- 250g białego sera
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier lub esencja waniliowa

Margarynę, ser, żółtka i cukier utarłam blenderem na jednolitą masę. Do tego dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Całość zmiksowałam. W osobnym naszyniu ubiłam białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam z ciastem. Piekłam w silikonowej formie więc nie smarowałam go tłuszczem ani nie obsypywałam bułką. Piekąc w tradycyjnej formię jest to konieczne. 
Babka piekła się 50min w piekarniku nagrzanym do 180 stop. Po 50 minutach należy uchylić odrobinę piekarnik by temperatury się wyrównały i ciasto zbytnio nie opadło. 

Smacznego 



U mnie totalna śnieżyca...mam już dość tej zimy :(





18 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie... Chętnie bym ją spróbowała... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sernik ciekawe czy ten by mi zasmakował

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardziej ciasto niż sernik. Ale smaczki podobne :)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie;)
    Przepis spisałam i z pewnością go wykorzystam;)
    Dziękuję;*
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka wyszła pysznie, przepysznie.. mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesołego jajka,
    kurczaków, baranka,
    ciasta z rodzynkami,
    ostrego chrzanu,
    tęczowych mazurków,
    mokrego Dyngusa
    i ode mnie całusa

    życzę Ja :D


    A babeczka pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka smietana musi byc dodana?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie posiadam blendera,czy w takim przypadku można zmiksować przemielony ser z margaryną i żółtkami?

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie posiadam blendera,czy w takim przypadku można zmiksować przemielony ser z margaryną i żółtkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ser będzie miał gładką konsystencje to myślę, że można. Chociaż osobiście nie próbowałam.

      Usuń