środa, 12 grudnia 2012

Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Idealny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie.
Składniki do frittaty mogą być dowolne, w zależności od zasobów w lodówce.
Dzisiaj padło na świeży szpinak i suszone pomidory. 
Dodałam też łyżeczkę kaparów.


Składniki:
- 5 jajek
- opakowanie szpinaku baby
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- łyżeczka kaparów
- garść startego żółtego sera
- sól morska
- pieprz 

Szpinak umyć i sparzyć wrzątkiem. Jajka ubić z pieprzem i solą. Dodać pokrojone pomidory, kapary i szpinak. Wszystko razem wymieszać. Gotową masę przelać na rozgrzaną patelnię i smażyć aż jajka się zetną. Pod koniec posypać frittate serem żółtym i przykryć pokrywką do czasu roztopienia się sera.








Ale pięknie biało za oknem :)
Miłego dnia.




12 komentarzy:

  1. I właśnie za to lubię frittatę, że można dodać do niej swoje ulubione dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy, ale aż zgłodniałam od samego patrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze, że jestem najedzona, bo bym Cię musiała odwiedzić :P

    OdpowiedzUsuń
  4. YUM!!! Looks delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie jadłam frittaty, ale czuję, że moja pierwsza będzie właśnie ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. podobają mi się słowa "co aktualnie mamy w lodówce" :D jestem studentką więc przepis idealny dla mnie, jutro śniadanko gwarantowane na ten pomysł ! a mam pytanie.. czy zwykły pomidor sparzony i obrazy ze skórki oraz pokrojony nada się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :)
      Smacznego

      Pozdrawiam ♥ Pati

      Usuń
  7. Świetne! Tego właśnie potrzebowałam :). Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za udział w moim candy a że bardzo podoba mi się Twój blog,cieszę się,że się poznałyśmy.A Fritatę na 100% zrobię.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń