środa, 28 sierpnia 2013

Maliny pod kruszonką

Maliny to moje ulubione owoce lata.
Uwielbiam placki z malinami, tarty ...
Dziś przyszła kolej na maliny pod kruszonką.
Szybki sposób na pyszny deser.




Składniki:
- 1/2 kg malin
- 2 łyżki cukru

   Na kruszonkę :
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki stopionego masła
- 1/4 szklanki cukru
- garść granoli (opcjonalnie)

Maliny wsypać do naczynia żaroodpornego, posypać cykrem. W misce umieścić mąkę i roztopione masło. Szybko wymieszać aż będzie przypominać pokruszony chleb. Dodać cukier i np. granole, wymieszać. Kruszonkę ułożyć na malinach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st na 25-30min.
Podawać z lodami lub śmietaną :)

Smacznego





6 komentarzy: